Daglicht informatie

Het belang van goed licht

Daglicht informatie

Daglicht is belangrijk bij het uitoefenen van verschillende beroepen, denk hierbij aan kleur analisten, visagisten, fotografen en kappers. Maar wat is nu daglicht en welke zaken spelen nog meer een rol bij een perfecte verlichting?

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van licht wordt meestal uitgedrukt in Kelvin (K) en bepaalt hoofdzakelijk de kleur van de lichtbron en vrijwel elke type lichtbron is te krijgen in verschillende kleuren. TL lampen zijn bijvoorbeeld eenvoudig verkrijgbaar met een kleurtemperatuur van 2200K (warm wit) – 8000K (zeer koud wit), alleen welke kleur is nu het beste voor welke toepassing?

Daglicht

Wanneer je “daglicht” nodig hebt dan is het belangrijk om eerst te bepalen welke kleurtemperatuur dit nu is. In onderstaande afbeelding is te zien dat het natuurlijk daglicht gedurende de dag een andere kleur heeft. Deze kleuren zijn gebaseerd op een onbewolkte dag in de schaduw wat betekent dat op een licht bewolkte of zwaar bewolkte dag deze kleuren anders zijn. Het gebruiken van direct zonlicht op een persoon of object zorgt voor een belichting die aan de gele kant van het spectrum zit en is daarom niet neutraal.

Licht sterkte

Naast de kleur van licht is de licht sterkte heel belangrijk. Licht sterkte wordt meestal uitgedrukt in lumen. Bij visagie en kleur analyse zit de klant meestal dicht bij een spiegel en als er dan een externe verlichting wordt gebruikt om de klant te belichten dan is het belangrijk dat de lampen niet te fel zijn omdat overbelichting zorgt voor een onnatuurlijke look.

Welke belichting heb ik nu nodig?

Kleur analyse: als u wilt dat de klant kleur advies krijg op basis van neutraal daglicht dan kunt u het beste lampen gebruiken met een kleurtemperatuur tussen de 5800K en 6200K. De lichtsterkte hangt af van de afstand tussen de lampen en de klant. Wanneer u een daglicht spiegel gebruikt zoals die van NaturalColour dan is de afstand ongeveer 1 meter en gebruik dan een licht sterkte van tussen de 650 en 750 lumen. Zorg ook altijd voor 2 lampen die evenwijdig aan elkaar staan (1 links en 1 rechts van de klant) omdat 1 lamp zorgt voor schaduw in het gezicht van de klant.

Visagie: bij visagie is het belangrijk dat u eerst bepaald in welke licht omstandigheid de make-up op z’n best tot z’n recht moet komen.
Hierbij zijn er 2 situaties:

Kunstlicht omgeving: als de make-up wordt aangebracht op een persoon die in een kunstlicht omgeving moet gaan werken dan is het raadzaam om hetzelfde kleur licht te gebruiken als op de set. Toepassingen zijn (mode)shows, binnen fotografie en TV.

Daglicht omgeving: Is de make-up bedoeld voor bijvoorbeeld bruids fotografie, TV rapportages buiten of andere situaties in daglicht, dan kan het beste daglicht gebruikt worden. Ook hier geldt dat te fel licht zorgt voor een onnatuurlijke omgeving.

Kleurmeting

NaturalColour heeft de mogelijkheid om een kleurmeting uit te voeren op locatie. Een kleurmeting kan worden gedaan met behulp van een gevoelige lichtmeter. Door meerdere metingen uit te voeren krijgt u een goed beeld van de lichtkleur en sterkte op de betreffende locatie en wat u moet doen om de perfecte omgevingsverlichting te krijgen. Als u een lichtmeting wilt laten uitvoeren kunt u het beste contact opnemen met NaturalColour.